Elke zaterdag geopend

Van 10:30u - 12:00u en
van 12:30u - 16
:00u

Bezoekadres: 5954 NG Beesel
Kerkeveldweg 1

Molenaars

Het Stichtingsbestuur zou haar taak als beheerstichting van molen De Grauwe Beer niet, althans niet naar behoren kunnen uitvoeren zonder een goed molenaarsteam.

Op deze pagina stellen de molenaars en molenaars in opleiding zich aan u voor.

Het is uiterst belangrijk dat het bestuur een beroep kan doen op vrijwilligers. Dat geldt niet alleen voor molenaars, maar ook voor diegenen die als molengids hun bijdrage willen leveren. Het ontvangen van bezoekers en het verzorgen van rondleidingen aan de jeugd maar ook aan volwassenen zal er toe bijdragen dat de belangstelling voor molens en wellicht voor onze monumenten in het algemeen,  zal toenemen. Men zou kunnen zeggen dat onze  molenaars in dit opzicht een ware ambassadeursfunctie vervullen. Daarnaast staat Burgerparticipatie  hoog in het vaandel.

Voor meer informatie over het Gilde van Vrijwillige Molenaars, de opleidingen etc. kunt u terecht bij onze molenaars maar uiteraard ook op de site van het Gilde. Zie hiervoor onder “Links”.

Ons team

Mr. Joep Derckx
Mr. Joep DerckxMolenaar / Instructeur
Joep (Venlo 1947) wonende te Beesel, oud-advocaat, behaalde 14 september 1978 op de Auroramolen te Baexem, het zo fel begeerde diploma en mocht zich vanaf dat moment geslaagd lid Vrijwillig Molenaar noemen. Na een ingrijpende restauratie en verplaatsing van zijn “Grauwe Beer”, in oktober 1983 afgerond, werd hij en is hij nog steeds, eerste molenaar op de molen. Voordien bemaalde hij de St. Anthoniusmolen van Kessel en een korte periode molen De Welvaart in Horn. Hij was vele jaren bestuurslid van de Afdeling Limburg van het Gilde van Vrijwillige Molenaars, instructeur bij het Gilde, bestuurslid van de Limburgse Molenstichting en bijna 20 jaar (kern)-lid van de Examencommissie van de Vereniging De Hollandsche Molen te Amsterdam.
Paul Sijben
Paul SijbenMolenaar / Instructeur
Mijn beroep is bedrijfswagenmonteur. Oude technieken heb ik van jongs af aan interessant gevonden en hadden mijn aandacht. Doordat ik in Beesel mijn vrouw heb leren kennen en ik regelmatig in Beesel verbleef, kwam al gauw de molen in beeld en mijn interesse was gewekt. In 1985 ben ik op de Grauwe Beer begonnen met de molenaarsopleiding. Deze opleiding heb ik op 12 oktober 1988 met succes afgerond en behaalde mijn diploma Vrijwillig Molenaar op de Walmolen te Doetinchem. Naast molenaar op de Grauwe Beer ben ik instructeur van het Gilde van Vrijwillige Molenaars en sinds 2010 examinator van de Examencommissie van De Hollandsche Molen te Amsterdam.
Thijs Bovendeerd
Thijs BovendeerdMolenaar
Ik ben werkzaam in de chemische industrie bij Borealis Plastomers in het zuiden van Limburg. Daar werk je met moderne technieken om plastics te maken. De molen is voor mij een bron van rust waar je gebruik maakt van de oude techniek en de natuurkrachten om deze draaiende te houden. En er is heel wat te leren in dit oude ambacht. Eind 2013 ben ik gestart met de opleiding Vrijwillige molenaar en op 5 oktober 2015 op de Houthuizermolen in Lottum geslaagd voor het landelijke examen Vrijwillig molenaar.
Hennie Sloesen
Hennie SloesenMolenaar
Na 34 jaar gewerkt te hebben bij de verkeersleiding en bijsturing van de Spoorwegen, heb ik de tijd gekregen om mij het oude molenaarsambacht eigen te maken. Na het afleggen van mijn examen ( 13 april 2016 ) ben ik molenaar op de Grauwe Beer en werk ik er samen in een leuk team. Het oude ambacht, de samenwerking van techniek en wind, geeft mij een ideale mix van in- en ontspanning. Met een zekere trots geef ik graag uitleg over allerlei zaken in en rond om onze molen
Herm Stoffels
Herm StoffelsMachinist
Ik ben machinist die zorg draagt voor zowel de in bedrijfname en het onderhoud van de Thomassen stationaire dieselmotor. Ik heb deze samen met Paul Sijben gerestaureerd en na de verplaatsing weer samen operationeel gemaakt. Voor 2014 deed deze dieselmotor dienst om middels een aggregaat stroom op te wekken voor in de molen na 2014 doet hij nu zijn werk als aandrijving van de maalstoel. Herm Stoffels is vanaf 23-07-22 niet meer onder ons.
Gonnie Sijben
Gonnie SijbenGastvrouw
Door mijn man Paul heb ik kennis gemaakt met de molenwereld. Tijdens onze vakanties werden en worden vaak molens bezocht in andere streken van Nederland. Altijd weer ontmoet je een enthousiaste molenaar die je welkom heet en het verhaal over zijn of haar molen vertelt en zo raak je steeds meer geïnteresseerd in molens. Toen de Grauwe Beer in 2014 weer verplaatst werd en er een mogelijkheid was om als gastvrouw in de hoeskamer/molenwinkel aan de slag te gaan, heb ik hier dankbaar gebruik van gemaakt. En nu geniet ik zaterdags van de molen en van al die mensen die even rond willen kijken, een kop koffie of thee komen drinken of informatie willen hebben over onze meel- en streekproducten.
Ireen Bervort
Ireen BervortGastvrouw / Molengids
Mijn naam is Ireen Bevort en sinds 2015 ben ik verbonden aan deze molen, enerzijds als gastvrouw, anderzijds als molengids waarvoor ik een korte opleiding heb gevolgd. Na een korte introductie, waarbij de geschiedenis van deze molen wordt verteld, worden de bezoekers rondgeleid door de molen. Ik werk graag met het hele team samen: in de huiskamer met de andere gastvrouwen waar de koffie altijd klaarstaat en waar we o.a. diverse meelproducten aanbieden; met de ervaren molenaars die voor mij de technische vragen van de bezoekers kunnen beantwoorden.
Nikki Bovendeerd
Nikki BovendeerdGastvrouw
Via mijn vader Thijs Bovendeerd (Molenaar) ben ik op de Grauwe Beer terecht gekomen. Hij nam mij een keertje mee nadat ik al jaren verschillende baantjes en vrijwilligerswerk heb gehad. Ik merk dat ik mij hier thuis voel op een plek die heel goed bij mij past, En er al 4 jaar elke week met plezier kom. Het voelt als een grote familie en past als een warme jas om mij heen. Ik voel mij er enorm thuis.

Stichting Korenmolen "De Grauwe Beer"

De Stichting beheert de molen "De Grauw Beer", zorgt voor het onderhoud en de exploitatie daarvan en regelt de financiën. Uiteraard onderhoudt zij de contacten met de vrijwillige molenaars en molengidsen en is de bindende factor met de gemeente.
Zij wenst u veel lees- en kijkplezier en heten u, mede namens de molenaars, van harte welkom op de molen.

Contact

Bezoekadres: 5954 NG Beesel
Kerkeveldweg 1
Postadres: 5954 AP Beesel
St. Jorisstraat 36
E-mailadres:
info@grauwebeer.nl