Elke zaterdag geopend

November t/m februari: 10:30u - 16:00u
Maart t/m oktober: 10.30u - 17:00u

Bezoekadres: 5954 DB Beesel
Kerkeveldweg 1

Recepten (Nederlands)

Nieuw 2 recepten uit Drente van de Nijenveense molen

Roggebrood met Karnemelk, wie wil deze laatste proberen en een recensie doormailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Brood 500 gr

 

Brood 750 gr

1.2 dl

Karnemelk

1.75 dl

4 eetlepels

Water

6 eetlepels

1 eetlepel

Plantaardige olie

1 ½ eetlepel

2 eetlepels

Melassestroop

3 eetlepels

 1 ½ theelepels

Karwijzaad

2¼ theelepel

¼ theelepel

Zuiveringszout

¼ theelepel

1 theelepel

Zout

1½ theelepel

180 gr

Broodbloem

270 gr

75 gr

Roggemeel

125 gr

1 ½ theelepel

gist

2¼ theelepels

Naar keuze ½ eetlepel broodverbeteraar

Bereiding:

Doe alle ingrediënten in de door de fabrikant van uw machine aanbevolen volgorde in de broodvorm
Stel in op volkorenbrood, medium korts en druk op start

 

 

Roggebrood 

Een stevig en heerlijk brood voor sandwiches of canapés

Brood 500 gr

 

Brood 750 gr

1.75 dl

Melk

1.8 dl

1 eetlepel

Plantaardige olie

1 ½ eetlepel

2 eetlepels

Melassestroop

3 eetlepels

½ theelepel

Zout

¾ theelepel

2 eetlepels

Cacao

3 eetlepels

2 theelepels

Karwijzaad

1 eetlepel

40 gr

Broodbloem

60 gr

100 gr

Roggemeel

150 gr

50 gr

Volkorenmeel

75 gr

2 eetlepels

Maïsmeel

3 eetlepels

2 theelepels

gist

1 eetlepel

Naar keuze ½ eetlepel broodverbeteraar

Bereiding:

Doe alle ingrediënten in de door de fabrikant van uw machine aanbevolen volgorde in de broodvorm
Stel in op volkorenbrood, medium korts en druk op start

 

Neem als u baguettes wilt maken na de eerste kneding het deeg uit de machine en druk er de lucht uit.
Verdeel het deeg in 2 even grote stukken.
Rol elk stuk tot een dikke rol van circa 20 cm lang voor het recept van 500 gr en 25 cm voor het recept van 750 gr.
Leg de baguettes op een met maismeel bestrooide bakplaat.
De het deeg losjes af  en zet het op een warme plek tot het deeg in volume verdubbeld is.
Bak de baguettes circa 25 min in een op 180°C voorverwarmde oven, of tot de stokbroden knapperig zijn en bij kloppen hol klinken.

 

Roomboter appeltaart van volkoren speltmeel.

 

Voor het deeg:

- 75 gram suiker
- 150 gram roomboter (+ wat extra voor het invetten)
- 2 eieren (2/3 van de eieren gaat in het deeg)
- 300 gram volkoren speltmeel
- snufje zout

 

Voor de vulling:

- 4 appels
- 1 peer
- 100 gram rozijnen
- 2 eetlepels kaneel
- 1 eetlepel vanille essence (eventueel)
- 25 gram havermout

 

Bereidingswijze:

Breek de eieren en kluts ze goed door elkaar. Doe 2/3 van het geklutste ei in  
een beslagkom. De rest van het ei kan in een schaaltje tot verder gebruik
bewaard worden. Doe de andere ingrediënten voor het deeg (meel, zout, boter en suiker)bij het ei en kneed met de hand goed door totdat het een mooie bal is geworden.
Leg het deeg dan even te rusten in de koelkast.
Schil de appels en de peer, verwijder de klokhuizen en snijd de vruchten in kleine blokjes. Doe de blokjes samen met de kaneel, rozijnen en vanille essence in een kom. Schud goed om zodat het fruit bedekt is.

 

Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht)
Bekleed de bodem van een springvorm (22-24 cm) met bakpapier en vet de rand in met boter.

Haal de bal deeg uit de koelkast. Gebruik 2/3 voor de bodem en zijkant van de taart. Bestrooi de bodem met de havermout. Verspreid gelijkmatig. Stort vervolgens de appel-peer vulling in de vorm. Druk een beetje aan. Met de rest van het deeg maak je repen die je over de taart legt. Bestrijk de bovenkant van de taart met het restje ei voor een mooi glanzend laagje op de taart.

Zet de taart in de oven en bak hem in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.

Tussendoor even checken of hij niet te donker wordt!

 

Recepten Roggemeel

 

Roggebrood traditioneel

- 500 gram roggemeel
- 3,7 dl water, scheutje melk
- 9 gram zout
- 30 gram verse gist
- Mengen en 2 keer 2 uur laten rijzen
- 1,5 uur bakken bij 180 graden Celsius

 

Roggebrood in de broodbakmachine

- 200 gram roggemeel
- 300 gram bloem
- 10 gram gedroogde gist
- 3,3 dl water
- 9 gram zout
- stukje boter/broodpasta

 

Tarwe-roggebrood

- 250 gram roggemeel
- 150 gram tarwebloem
- 100 gram volkoren tarwe
- 10 gram droge gist
- 300-325 ml lauwwarm water
- 7 gram zout
- Bakblik voor brood of grote cakevorm

 

Meng alle droge ingrediënten in een kom door elkaar
Voeg daarna ongeveer 300 ml water toe en meng alles met een stevige grote lepel door elkaar tot een soepel deeg ontstaat 
Blijft het deeg brokkelig voeg dan een beetje water toe
Blijft het deeg aan je handen plakken  voeg dan wat meel toe
Kneed het deeg in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg
Vorm het brood gelijk na het kneden en doe het in een ingevet bakblik
Dek het brood af met een theedoek en laat op een warme plek 1 uur rijzen
Bak daarna het brood op een rooster onderin een voorverwarmde oven
(200 graden) in ongeveer 60 minuten gaar.
Het brood is klaar als het grauwbruin van kleur is.

 

Recepten Boekweitmeel.

 

Boekweit wraps

- 200 gram boekweitmeel
- 400 ml water
- 2 tenen knoflook geperst
- handje tijm
- snufje zout

 

Bereiding

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom
Meng met een garde alles goed tot een mooi egaal beslag
Verwarm wat olie in een koekenpan op een laag vuur
Giet met een pollepel een klein beetje beslag in de pan.
Draai met de pan zodat het beslag uitloopt door de hele pan (met behulp van een spatel)  en je een mooie dunne wrap krijgt.
Bak de wrap net zo lang tot deze aan beide kanten mooi knapperig bruin is geworden.
Haal de wrap uit de pan en serveer warm en knapperig

Tip! Serveer warm met gehakt, kip en groenten of besmeer met tapenade, Zalm en rucola.

 

 

 

Boekweit pannenkoeken zonder gist

- 200 gram boekweitmeel
- 6 gram bakpoeder
- 2 dl koude melk
- 1 ei
- 3 gram zout

 

Boekweit pannenkoeken met gist.

Een dag van te voren maken en in de koelkast zetten.

- 300 gram boekweitmeel
- 1 ei
- 8 gram gedroogde gist
- 5 dl melk/water
- 5 gram zout
- boter of olie

Lekker met: spek of appel, rozijnen en krenten

 

Boekweit pizza

- 400 gram boekweitmeel
- 175 ml lauw water
- snufje zout

 

- Verwarm de oven voor op 200 graden

- Doe boekweitmeel, water en zout in een mengkom
- Kneed tot een stevige deegbal
- Is het deeg niet dik genoeg om uit te rollen voeg dan nog wat
  boekweitmeel toe
- Bekleed de bakplaat met bakpapier en rol het deeg uit over de bakplaat
- Egaal uitrollen tot een dikte van +/- 1 cm
- Bak de boekweit pizza  20-25 minuten in de oven
- Haal de pizza uit de oven

 

- Voor de topping

- Groene tapenade
- 2 rode, oranje of gele paprika’s
- 50 gram geraspte geitenkaas
- Besmeer de pizza met de groene tapenade (smeer goed uit over de hele pizza)
- Snij de paprika in stukken, leg deze op de groene tapenade en bestrooi met de geitenkaas
- Bak de pizza nu nog 20 minuten in de oven

 

 

Boekweit brood

- 550 gram boekweitmeel
- 20 gram verse gist of 7 gram gedroogde gist
- 1 theelepel suiker
- 350 ml water
- 2 theelepels(ca 6 gram) glutenvrij bakkerszout of JOZO/LO-Salt met jodium
- 3 eetlepels olie of vloeibare margarine

 

 Bereiding

 Verwarm het water tot lauwwarm
 Los de gist er in op en voeg de suiker toe. Laat dit mengsel 10 minuten staan
 Meng meel en zout in een kom en maak een kuiltje in het midden schenk de gistoplossing en olie of margarine in het kuiltje
 Mix met een mixer of kneed met de hand vanuit het midden tot een soepel deeg is ontstaan
 Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek op een warme plaats 1 uur rijzen
 Bestrijk de bakvorm met wat olie of margarine
 Kneed het deeg nogmaals kort door en doe het in de vorm
 Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek op een warme plaats om nog een half uur te rijzen
 Verwarm de oven voor op 200 graden
 Bak het brood in het midden van de oven in 35-45 minuten gaar
 Neem het brood uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen

 

Materialen

Glazen cakevorm of klein broodblik (voor brood van glutenvrije meelsoorten kan het beste een cakevorm worden gebruikt!!! Een donkere broodbakvorm
Geeft bij glutenvrij brood een zeer droge korst!!!)

 

 

Recept Cake

  • 500 gram cakemix
  • 250 gram boter of margarine
  • 250 gram eieren (4 stuks)
  • Roer de boter of margarine glad, voeg dan de cakemix en de eieren eraan toe, dit alles samen ± 5 minuten opkloppen.

Baktemperatuur in de oven 160˚/170˚C.

Baktijd ± 1 tot 1¼ uur.

Recept Pannenkoekenmeel

  • 200 gram pannenkoekmeel
  • 2 eieren
  • 5 dl melk
  • 4 gram zout
  • 50 gram olie om in te bakken
  • Meel, zout en eieren tot een beslag roeren, dan met melk verdunnen.

Appelkaneelbrood

(bereiding: 1 brood 35 min./rijzen: 2 uur/oven: 25-30 min.)

  • 500 gram tarwebloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 10 gram zout
  • 50 gram gesmolten boter
  • 300 ml lauwwarme melk
  • 1½ tl kaneel
  • 3 EL suiker
  • 2 appels, geschild en in stukjes
  • Doe de bloem in een kom en meng het zout en de gist erdoor, daarna de melk en boter toevoegen. Dit tot een klontvrij deeg mengen. Laat het deeg 15 minuten rijzen en kneed het dan 5 tot 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Laat het deeg 1 uur rijzen in de kom , afgedekt met plastic folie.
  • Druk het deeg uit tot een rechthoekige lap. Meng de suiker en kaneel en strooi dit over de lap. Strooi daarna de appelstukjes erover. Rol de lap op en vouw de zijkanten naar beneden en maak ze goed dicht. Laat het deeg nog 1 uur op een warme plaats staan.
  • Bak het brood op 200˚C in 25-30 minuten gaar.

Griekse volkoren pita’s

(bereiding 12 broodjes: 30 minuten/rijzen: 3½ - 4 uur/oven: 5-8 minuten)

  • 500 gram volkoren tarwemeel
  • ½ zakje gedroogde gist
  • 10 gram zout
  • 1 EL olijfolie
  • 300-325 ml lauwwarm water
  • Doe het meel in een kom en meng het gist en zout erdoor. Voeg al roerende de olijfolie en het water toe en blijf roeren tot er een samenhangend deeg ontstaat. Dek dit met plasticfolie af en laat 15 minuten rusten.
  • Vet het werkvlak in met een beetje olie en kneed het deeg hierop 5-10 minuten goed door tot het soepel en elastisch is. Vorm het deeg tot een bal en leg terug in de kom, dek af met plastic folie en laat het deeg op een warme plaats 3-4 uur rijzen.
  • Leg het deeg weer op het werkvlak en druk de lucht eruit. Verdeel het deeg in 12 bolletjes en laat deze nog eens 5 minuten rusten.
  • Rol de bolletjes een voor een uit (op een bestoven werkvlak) tot een ronde dunne lap van 10-15 cm.
  • Verwarm de oven voor op 250˚ Leg zoveel mogelijk lapjes op een bakplaat en besprenkel ze met water. Bak de pita in 5-8 minuten lichtbruin en gaar. Ze gaan dan iets bol staan. Laat de broodjes op een rooster onder een doek afkoelen.

Pannenkoeken

  • 200 gram tarwemeel
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 1 EL bruine suiker of honing
  • 3 eieren (eiwit en eigeel gescheiden)
  • 300 melk
  • 100 ml zonnenbloemolie
  • Doe het tarwemeel, bakpoeder , zout, suiker of honing in een kom. Roer de melk , olie en eidooiers door elkaar tot een glad beslag. Klop de eiwitten stijf en spatel voorzichtig door het beslag.

Wit brood

(bereiding 1 brood: 25 minuten/rijzen: 2 uur/oven: 25-30 minuten//kan ook in de broodbakmachine)

  • 500 gram tarwebloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 10 gram zout
  • 250-300 ml lauwwarm water
  • Olie
  • Broodvorm 20-25 cm
  • Doe de bloem in een kom, meng de gist door de bloem en meng ook het zout erdoor. Voeg al roerende 250-300 ml lauwwarm water toe en roer tot een samenhangend deeg ontstaat. Dek af met plasticfolie en laat 15 minuten rusten.
  • Stort het deeg op een, met een beetje olie ingevet, werkvlek. Kneed het deeg 10 minuten goed door tot het elastisch is. Vorm tot een bal en leg terug in de om. Laat het deeg afgedekt met plasticfolie op een warme plaats ruim 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
  • Vet de broodvorm in met olie. Kneed het deeg nog eens goed door. Druk het uit tot een lap van 2 cm dik (even breed als de broodvorm). Rol de lap stevig op en vouw de zijkanten iets naar binnen. Leg de rol met de naad naar beneden in de vorm, dek af met een met bloem bestoven doek en laat nog 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 225˚C en schuif het brood in de oven. Bak het brood in 25-30 minuten bruin en gaar. Bestrijk de bovenkant met water en zet nog een paar minuten terug in de oven. Laat het brood 5 minuten in de vorm afkoelen en daarna op een rooster.

Bruin brood

(bereiding 1 brood: 25 minuten/rijzen: 2 uur/oven: 25-30 minuten//kan ook in de broodbakmachine)

  • 300 gram volkorenmeel
  • 200 gram tarwebloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 10 gram zout
  • 300 ml lauwwarm water
  • Olie
  • Broodvorm 20-25 cm
  • Meng het volkorenmeel en de tarwebloem in een kom, meng de gist door het meelmengsel en meng ook het zout erdoor. Voeg al roerende 300 ml lauwwarm water toe en roer tot een samenhangend deeg ontstaat. Dek af met plasticfolie en laat 15 minuten rusten.
  • Stort het deeg op een, met een beetje olie ingevet, werkvlek. Kneed het deeg 10 minuten goed door tot het elastisch is. Vorm tot een bal en leg terug in de om. Laat het deeg afgedekt met plasticfolie op een warme plaats ruim 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
  • Vet de broodvorm in met olie. Kneed het deeg nog eens goed door. Druk het uit tot een lap van 2 cm dik (even breed als de broodvorm). Rol de lap stevig op en vouw de zijkanten iets naar binnen. Leg de rol met de naad naar beneden in de vorm, snijd het brood over de hele lengte met een scherp mes 2 cm in en dek af met een met bloem bestoven doek en laat nog 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 225˚C en schuif het brood in de oven. Bak het brood in 25-30 minuten bruin en gaar. Bestrijk de bovenkant met water en zet nog een paar minuten terug in de oven. Laat het brood 5 minuten in de vorm afkoelen en daarna op een rooster.

Stichting Korenmolen "De Grauwe Beer"

De Stichting beheert de molen "De Grauw Beer", zorgt voor het onderhoud en de exploitatie daarvan en regelt de financiën. Uiteraard onderhoudt zij de contacten met de vrijwillige molenaars en molengidsen en is de bindende factor met de gemeente.
Zij wenst u veel lees- en kijkplezier en heten u, mede namens de molenaars, van harte welkom op de molen.

Contact

Bezoekadres: 5954 DB Beesel
Kerkeveldweg 1
Postadres: 5954 AP Beesel
St. Jorisstraat 38
E-mailadres:
info@grauwebeer.nl